Provident
blog

Spórolj időt és pénzt a konyhában az ünnepek alatt is!

Az ünnepek közeledtével egyre több időt töltünk a konyhában, a szokotthoz képest is több és komplexebb finomságokat készítünk a családi vacsorákra, mint ahogy azt egyébként tennénk. A nagy főzések közepette a költségeink is hirtelen elszállhatnak, ami egy amúgy is sok kiadással járó időszakszakban még jobban megterhelheti a költségvetésünket. Cikkünkben ezért összegyűjtöttünk olyan tippeket és ötleteket, amikkel kordában tarthatjuk a kiadásainkat ilyenkor is!

Minden egy listával kezdődik

A karácsony nulladik lépése az alapanyagok beszerzésével indul és mind a pénzünk, mind az időnk megtakarítása, spórolása is itt kezdődik! Mielőtt azonban rohannánk a legközelebbi szupermarketba vagy piacra, nézzük meg tüzetesen, hogy mit találunk a konyhánkban és ezekből készítsünk egy listát! Azzal, hogy összeírjuk a meglévő készleteinket arra is késztetjük magunkat, hogy rendszerezzünk és rendet tegyünk a konyhánkban, amiért a nagy főzések közepette garantáltan hálásak leszünk!

Amennyiben sikeresen felsorakoztattunk minden használható anyagot egy listára, jöhet a tervezés! Lapozzuk fel a jól bevált szakácskönyveket, böngésszünk az interneten receptek után, de a blogunkon is találhattok karácsonyi süti recepteket, egyszerű trükköket, amivel feldobhatod a rántott húst vagy éppen 10 olyan szószt, amivel a kedvenc ételeid különleges köntösbe burkolózhatnak. Érdemes ilyenkor komplett karácsonyi menüben gondolkodni és végig gondolni, hogy az ételek hogyan passzolnak egymáshoz, hogyan lehet például úgy vásárolni, hogy egy alapanyag több ételhez is szükséges legyen.

 

Vásároljunk okosan!

Ha már kiválasztottuk a recepteket, tudjuk, hogy mi van otthon és mit kell megvásárolni, akkor irány a „harci terep”, ideje belevetni magunkat a bevásárlóközpontok, boltok, piac sorai közé és be kell szereznünk a szükséges alapanyagokat! Törekedjünk arra, hogy a felírtakhoz tartsuk magunkat és ragaszkodjunk egy előre kijelölt költségkerethez, hogy könnyebb legyen ellenállni a csábításnak is. Ebben segítségünkre lehetnek az online bevásárlást támogató áruházak oldalai, ahol készíthetünk egy előzetes felmérést a termékek áráról, így előre tudni fogjuk, hogy mire számíthatunk.

 

Intézd online a bevásárlásodat!

Persze a 21. században már arra is lehetőségünk van, hogy a bevásárlásunkat online végezzük el, karácsony előtt akár ezt is igénybe vehetjük. Már több áruház is kínál olyan szolgáltatást, ami lehetővé teszi, hogy applikáción keresztül állítsuk össze kosarunk tartalmát, hogy aztán egy általunk kiválasztott időpontban átvegyük a rendelésünket, amit egyenesen házhoz szállítanak. Ha szeretnénk időt és energiát is spórolni azzal, hogy idén kikerüljük a forgalmas boltokat, mindenképpen előre kell gondolkodnunk! Van olyan áruház, ahol előre le tudjuk foglalni a karácsonyi bevásárlás kiszállítási időpontját, de azzal mindenhol számolni kell, hogy az ünnepek körül a kapacitások is szűkülni fognak. Az online vásárlásnak megvan az a hátránya is, hogy a kiszállítási területek még nem teljesen épültek ki, így, feltétlenül ellenőrizzük, hogy az adott áruház hová szállít ki és mit, hogy ne akkor érjenek meglepetések, amikor már a kész kosarunkkal fizetni készülünk!

 

Okos és hatékony főzés

A megfelelő receptekkel és a hozzájuk szükséges nyersanyagokkal felvértezve a főzés nem csak sokkal egyszerűbb lesz, de nyugodtabb is lesz! Törekedjünk ezért is inkább arra, hogy kevesebb ételt készítsünk, nincs szükség a 4 fogásos menüsorra sem, hiszen az nem csak a kiadásainkat, de az időnket is elveszi, arról nem is beszélve, hogy vélhetően sok maradék keletkezik. A megmaradt ételt azonban könnyedén átdolgozhatjuk más fogássá vagy lefagyaszthatjuk, később, amikor nem lesz időnk a főzésre még jól jöhet!

 

Figyeljünk a részletekre is! A halételek gyakori szereplői az ünnepi asztalnak, ezért érdemes előre megtervezni, hogy honnan szerezzük be hozzá az alapanyagot! Megéri ilyenkor kifejezetten halakkal foglalkozó boltokat felkeresni vagy olyan üzletekbe ellátogatni, ahol külön halpultot is találunk. Ha netán nincs tapasztalatunk a halak pucolásában, akkor jobb a profikra vagy a gépekre hagyni a feladatot és inkább fizetni érte, minthogy az egész konyhánkat összekenjük a hal belsőségekkel és pikkelyekkel, fontosabb a nyugodt, békés időtöltés és főzés!

 

DIY karácsonyi dekoráció

A menüsor fontos része az ünnepi asztali dekor, ami ugyan nem feltétlenül a konyhában készül, de szorosan kapcsolódik az ételekhez, hiszen fontos az összkép és a hangulat szempontjából is.

Ha almát, narancsot, használunk fel az életeleinkhez, néhány szeletet megmenthetünk a dekorációhoz is! Szárítsuk ki őket a radiátoron vagy aszalógépben, és utána tegyük a tányérra vagy ragasszuk egy madzaghoz vagy zsinórhoz és használjuk szalvétakötőként. A mennyei illat mellé varázslatos karácsonyi hangulat is társulni fog!

 

A takarékos megoldások közepette sem szabad, hogy elfelejtsük átérezni az ünnepi hangulatot és élvezni az együtt töltött időt!

Kellemes ünnepeket és készülődést kívánunk!