Provident
blog

Sütőtök felhasználása: a sütőtök sütése, dekorációk és egyéb izgalmas tippek

Az őszi szezon egyik legkedveltebb alapanyaga a sütőtök. Színes, illatos,  finom, tápláló és nagyon egészséges. Ráadásul nemcsak a konyhában használhatjuk, hanem dekorációként is csodálatos, vidámsággal tölti meg a borongósabb napokat, sőt remek kozmetikumok is készíthetők belőle. Sütőtök szezonra fel, jöjjenek a legjobb tippek, tudnivalók!

Jelen cikk általános jellegű tájékoztatást nyújt a részletezett témával kapcsolatban. A cikk nem minősül útmutatónak, tanácsnak. Kérjük, hogy minden esetben olvasd el a témában fellelhető egyéb információs tartalmakat, illetve kérd szakértő segítségét.

A sütőtök sütése: mikre figyelj?

A sütőtök sütése egyáltalán nem egy bonyolult művelet, mégis van néhány trükk, amivel még finomabb lehet ez az ínyencség az őszi napokon. Mielőtt tehát rátérnénk, hogy milyen sokoldalúan használható a sütőtök, lássunk néhány tippet, tanácsot az elkészítéséhez:

  • A sütőtököt a sütés előtt mindig alaposan meg kell mosni.
  • Fontos, hogy éles kést használj, mert a tökök sokszor nagyon kemények.
  • Sütés előtt vágj 5-8 cm széles szeleteket vagy kockázd fel a tököt.
  • Ha azt látod, hogy nagyon szálas a belseje, vagy halvány a színe, akkor nem érdemes megsütni, mert nem lesz elég finom.
  • A héjával együtt told sütőbe a tököt, és feltétlenül használd fel a sütés során keletkező karamellizált levet, mert nagyon jó ízt ad a krémleveseknek, püréknek.
  • Mindig sütőpapírral bélelt tepsiben vagy sütőlapon süsd.
  • A sütőtök héja a sütés során lefelé nézzen.
  • A sütőtököt tetszés szerint ízesítheted, például mézzel, amely kellemes édességet kölcsönöz, vagy sóval, borssal, olívaolajjal, esetleg némi chilivel, hogy pikánsabb legyen. Jól áll neki továbbá a szerecsendió és a fahéj, ha valami pluszra vágysz. Illetve rozmaringgal, kakukkfűvel is elkészítheted.
  • A sütőtök sütési ideje nagyjából másfél óra.
  • Érdemes az elején magasabb hőfokon – 220 fok – kezdeni a sütést, majd fél óra után lejjebb venni a hőmérsékletet 200 fokra. Az utolsó 20 percben pedig 160 fokra csavarni a sütőt.

Provident tipp: Izgalmas tökös dekorációkkal csinosítanád otthonod? Vagy álmaid konyhájában készítenéd el a sütőtökös finomságokat? Válaszd a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

A legtutibb sütőtök receptek

Most pedig jöjjön néhány tökös finomság a csípősebb őszi napokra.

A legfinomabb sütőtök krémleves recept

Ha sütőtök, akkor nem maradhat ki még véletlenül sem a sütőtök leves a repertoárból.

Hozzávalók:

  • 800 g sütőtök
  • 50 g vaj
  • 1000 ml zöldségalaplé
  • 1 ek. olaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. frissen facsart citromlé
  • 2 cm-es gyömbér lereszelve
  • 1 tk. szerecsendió
  • só, bors ízlés szerint
  • pirított tökmag a tálaláshoz
Sütőtök krémleves

Elkészítés:

  1. A sütőtököt mosd meg, vágd ketté és távolítsd el a magjait, majd aprítsd kisebb darabokra.
  2. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd told be a tököket és süsd puhára.
  3. Egy lábosban a vajon és az olajon párold meg a hagymát és a fokhagymát, sózd, borsozd, add hozzá a szerecsendiót és a gyömbért, majd  pirítsd egy keveset.
  4. Ha megsült a sütőtök, távolítsd el a héját.
  5. A tököt kanalazd a hagymás-fűszeres egyvelegre és jöhet rá az alaplé, majd forrald fel.
  6. Ezt követően botmixerrel pürésítsd és add hozzá a friss citromlevet.
  7. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálald.

ZERO WASTE TIPP: Az eltávolított magokat ne dobd ki, hanem készíts illatos tökmagot belőle, amit az egész család örömmel rágcsál és a leves tálalásakor is használhatod. Ehhez a magokat mosd meg, majd egy éjszakára áztasd – ízlésed szerinti – sós vízbe. Másnap szűrd le és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. 200 fokon légkeverés mellett pirítsd meg a magokat, ügyelve arra, hogy ne égjenek oda, mert keserűvé válhatnak.

Sütőtök lekvár

A sütőtök lekvár egy ízletes és változatos módja a sütőtök felhasználásának az őszi szezonban. Kenyérre kenve, pudingokhoz vagy süteményekhez is felhasználhatod. Sőt, a húsokkal is remek ízpárost alkot.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sütőtök
  • 70 dkg cukor
  • 3 narancs leve és reszelt héja
  • 2 ek. őrölt fahéj
  • 1 ek. őrölt gyömbér
  • 1 tk. őrölt szerecsendió

Elkészítés:

  1. Hámozd meg és vágd félbe a sütőtököt, távolítsd el a magjait, majd kockázd fel.
  2. Tedd közepes méretű lábosba a cukorral, a narancs levével és héjával, valamint a fűszerekkel.
  3. Alacsony lángon kezdd el főzni, majd a forrástól számítva főzd kb. 50 percig, amíg  a sütőtök darabok már puhák.
  4. Egy krumplinyomó segítségével dolgozd el a még egyben maradt tököket, hogy a lekvár homogénebb legyen, vagy akár pürésítheted is, ha a teljesen sima állagot szeretnél.
  5. A forró lekvárt töltsd tiszta, száraz és steril üvegekbe, majd helyezd száraz dunsztba, amíg teljesen kihűlnek.

Szeretnéd megismerni a lekvárkészítés titkait? Korábban itt írtunk róla >>

Zero waste: a sült sütőtök felhasználása

Nézzük most meg, hogy ha marad a sült sütőtökből, akkor mi mindent készíthetsz belőle!

Pumpkin latte

Az utóbbi évek egyik nagy slágere lett a pumpkin latte, az isteni fűszeres sütőtökös tejeskávé, ami a hűvösebb napokat valósággal felpezsdíti. Ez a lágy ízvilággal rendelkező ital édes sütőtökpürével, fűszerkeverékkel és fahéjjal készül, mindez tejes kávéba keverve és tejszínhabbal megkoronázva. Így ha a vacsiból marad egy kis sült sütőtök, ne hagyd ki ezt az italkülönlegességet.

Ebben a cikkünkben adunk még néhány jó tanácsot, hogy hogyan mentheted meg maradék ételeidet >>

Pumpkin spice vagy sütőtök pite

Ez a finom illatos desszert tökéletes választás az őszi időszakra, de a család imádni fogja a karácsonyi ünnepekkor is. Egy kis változatosság, ha már unod a zserbót és a bejglit.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 110 g hideg vaj (kockákra vágva)
  • 4-5 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 450 g sütőtök püré 
  • 2 tojás
  • 200 ml tejszín vagy tej
  • 150 g barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál só
  • pekándió a tálaláshoz

A tészta elkészítése:

  1. Keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot egy tálban.
  2. Add hozzá a hideg vajat és dolgozd alaposan össze. Az egyvelegnek morzsalékos állagúnak kell lennie úgy, hogy a vajdarabkák már nem látszódjanak benne. 
  3. Ezután jöhet a 4 evőkanál hideg víz, ezzel is keverd össze a tésztát. Ha szükséges, tegyél hozzá még egy evőkanál vizet, de légy óvatos, hogy ne legyen túl ragadós.
  4. Ezt követően csomagold folpackba a tésztát, és pihentesd a hűtőben legalább 30 percig.

A töltelék elkészítése:

Egy közepes méretű tálban keverd össze a sütőtök pürét, a tojásokat, a tejszínt vagy tejet, a barna cukrot, a fűszereket és a sót. Alaposan dolgozd össze, amíg sima, homogén állagú nem lesz. 

A sütőtök pite összeállítása:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Vedd ki a hűtőből a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsd, végül vágd kör alakúra.
  3. Tedd a tésztát piteformába, és nyomkodd le úgy, hogy jól illeszkedjen a forma aljához és széleihez.
  4. A sütőtökös tölteléket kanalazd a tészta alapra.
  5. Süsd a pitét nagyjából 45-50 percig. Végezz tűpróbát.
  6. Miután kihűlt a pite, díszítsd pekándió darabokkal.
Sütőtök pite

Maradék sütőtök felhasználása: Sütőtökös hummusz

A sült sütőtök felhasználásának egyik nagyszerű módja, a humusz, ami egy remek vendégváró finomság is egyben.

Hozzávalók:

  • 450 g sült sütőtök
  • 800 g csicseriborsó (konzerv)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 200 ml olívaolaj
  • 1 db citrom
  • 2 ek. tahini
  • 2 tk. őrölt római kömény
  • só, bors ízlés szerint.

Elkészítés:

  1. Szűrd le a csicseriborsót, mosd át és facsard ki a citrom levét.
  2. Az alapanyagokat tedd turmixgépbe, dolgozd alaposan össze, míg krémes állagú nem lesz. Ízlés szerint sózd, borsozd.

TIPP: Piritóssal, pitával vagy zöldségekkel (pl. zellerszárral, sárgarépával, paprikával) isteni a nap bármely szakában.

Ha kíváncsi vagy további szuper mártogatós receptekre, mutatunk párat! >>

Dekorációk és lakberendezési kellékek sütőtök felhasználásával

Tedd még színesebbé az őszt sütőtökös dekorációval, amely igazán bensőségessé varázsolja mind a belső tereket, mind a kertet.

A töklámpás alap, gyakorlatilag bármilyen nagyságú tökből elkészítheted, csak faragd ki, tegyél bele mécsest és máris kész a hangulatos világítás. 

De mire használhatod még a sütőtököt?

#1. tipp: Asztali sütőtök dísz

Ma már egészen kis sütőtököket is könnyen beszerezhetsz, amelyeket kedvedre dekorálhatsz. Akár festheted a tököket, csillámmal díszítheted, vagy ha vendégeket vársz, akkor a tökre festett ‘welcome’ vagy ‘isten hozott’ felirattal teheted még barátságosabbá a vacsora asztalt.

#2. tipp: Sütőtök kaspó

Ha halloween táján igazán stílusos akarsz lenni, akkor skalpold meg a sütőtököt, vájd ki a belsejét, majd kedvenc őszi virágodat cserepestül tedd a sütőtökbe, új, természetes és nagyon vidám kaspódba.

#3. tipp: Sütőtök tányér vagy fondü szett

A sütőtök kemény héja sokoldalúan használható, miután eltávolítottad és megsütötted a tök húsát. Befoghatod akár salátás tálként, vagy levest szolgálhatsz fel benne, de szervezhetsz fondü partit is. Csak töltsd meg az imponzáns sütőtök héjat olvadó sajttal, amelyet akár kenyér darabkákkal, akár friss zöldségekkel fogyaszthattok. Vendégeid garantáltan imádni fogják a sütőtökös tálalást.

#4. tipp: Sütőtök figurák

A gyerekekkel nagyon jó móka lehet, ha a sütőtököket felöltöztetitek. Szemet, orrot, szájat ragasztotok és vicces kalapokat adtok rájuk. A picik élvezni fogják a kreatív programot, és a sütőtök figurák kedves díszei lehetnek a lakásnak.

Otthoni dekoráció sütőtökből

Sütőtök felhasználása kozmetikumként

A sütőtök rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így nemcsak fogyasztani kiváló, hanem hatékony bőrápoló is lehet, mely hidratálja és regenerálja a bőrt.

Jöjjön néhány olyan kozmetikum, amelyet könnyen és gyorsan elkészíthetsz sütőtökből!

Sütőtökös testradír

Távolítsd el szupergyorsan az elhalt hámsejteket egy sütőtökös bőrradírral. Keverj össze egyenlő arányban tökpürét és olívaolajat, majd adj hozzá annyi cukrot, hogy sűrű masszát kapj. Zuhanyozás közben óvatosan dörzsöld át az egész bőrödet egy szivacs segítségével, majd mosd le. Nagyon finommá és puhává varázsolja a bőrt.

Sütőtökös bőrápoló

Gyengéd ápolást biztosít, ha sütőtökpürét egyenlő arányban keversz kókuszolajjal. Kend be a bőröd az egyveleggel, majd öblítsd le. A bőrápoló elképesztő puhaságot kölcsönöz.

Sütőtökös arcmaszk

Ehhez az alábbiakra lesz szükséged:

  • egy csésze sütőtök püré
  • két evőkanál barna cukor
  • egy evőkanál méz
  • fél csésze joghurt

A cukor és a joghurt hámlasztja a bőrt, míg a méz kiváló hidratáltságot biztosít.

Csak kend fel az arcodra, és hagyd hatni 10 percig, végül langyos vízzel öblítsd le.

Sütőtökös ajakbalzsam

Keverj össze 1/4 teáskanál sütőtök pürét 1/4 teáskanál kókuszolajjal és 1/2 teáskanál barna cukorral. Finoman dörzsöld be vele ajkaidat. Ez a balzsam  gyengéden hámlaszt és hidratál, ráadásul az sem jelent problémát, ha véletlenül lenyalogatod.

Te mit szoktál készíteni sütőtökből? Írd meg nekünk kommentben!