Provident
blog

Lomtalanítsunk tudatosan!

Ismét eljött az idő a tavaszi nagytakarításra, egyúttal pedig egy alaposan rendszerezésre és lomtalanításra is. De ne aggódj, segítünk!

Miért fontos a tudatos lomtalanítás?

A lomtalanítás időről időre szükséges eleme az életünknek, vagy azért, mert már nem férnek el sehol a dolgaink, vagy azért, mert költözni készülünk. Sok a lehetséges ok, a vége azonban csak egy lehet: tudatos lomtalanítás.

Ugyanis legyen szó egy nagyobb volumenű szelektálásról, háztartási hulladékról vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtésről, mindenképpen ennek kell lennie a kulcsszavunknak.

Az egyértelmű környezetvédelmi okok mellett a személyes életterünknek is szüksége van arra, hogy rendben tartsuk, rendszerezzük és átlássuk, így könnyebb tiszta fejjel gondolkodni, ha az otthonunk is rendben van.

Lomtalaníts tudatosan!

Provident tipp: Szükséged van egy kis segítségre egy hatékony rendszerező kialakításában? Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és gondold újra te is a tárolási lehetőségeidet!

Milyen tiltott hulladékokat nem lehet lomtalanításkor kihelyezni?

Kezdjük először is azzal, hogy mikor van lehetőségünk helyesen és tudatosan megszabadulni a felesleges lomjainktól.

  1. Létezik ugyanis a lakossági lomtalanítás fogalma, ami azt jelenti, hogy egy előre meghatározott időpontban zajlik le és a kiírás szerint vagy a ház elé vagy egy erre kijelölt helyre kell kihelyezni a lomokat.
  2. A második opció pedig a házhoz menő, tehát lakcím szerinti lomtalanítás.

A tudatosság jegyében azzal is tisztában kell lennünk, hogy mikor mit szabad kihelyezni.

Veszélyes hulladék kihelyezése – tilos!

A veszélyes hulladék kihelyezése természetesen szigorúan tilos ezt fontos hangsúlyozni.

A tiltott hulladékok között találjuk a háztartásokban keletkező:

  • kommunális hulladékot,
  • az építési bontási hulladékot,
  • a gumiabroncsot,
  • az elektromos és az elektronikai hulladékot

Ez utóbbi kategória eléggé tág, de ide értjük a háztartási kis- és nagygépeket, a számítógépeket, mobiltelefonokat, televíziókat is.

Az ilyen jellegű tárgyaknak általában külön gyűjtést vagy gyűjtőpontot létesítenek, nagyon fontos, hogy a környezetünk védelme érdekében ezeket mindig a megfelelő helyre vigyük. Főleg azért, mert a számuk évről évre növekszik.

Hogyan lomtalaníts tudatosan? Mi segítünk!

Tippek a tudatos lomtalanításhoz

Ha te is éppen egy tudatos lomtalanítás előtt állsz, akkor fontos, hogy néhány szempontot megfontolj a nagy feladat előtt és biztosan megfelelően csinálj mindent.

  • Dönts hideg fejjel és tudatosan! Ha valamiről tudod, hogy nincs szükséged, nem működik megfelelően és úgysem fogod megjavíttatani, akkor inkább mondj le róla és ne őrizgesd még évekig.
  • Írd be a naptáradba a lomtalanítások, elektronikai hulladék gyűjtés, a zöld hulladék gyűjtés és a szelektív kuka elszállításának napjait és állíts be előtte egy emlékeztetőt, hogy biztosan ne maradj le semmiről sem!
  • Ismerd a hulladékok fajtáit! Nem mindegy, hogy mikor hol és mit helyezel ki! A veszélyes hulladék például külön kezelést igényel, amit külön gyűjtésre, esetleg hulladékudvarba kell szállítani.
  • Tudd, hogy a hulladékudvart hogyan és mikor tudod használni! Vannak bizonyos veszélyes hulladékok, amiket csak előre foglalt időpontban tudod leadni.
  • Kategorizáld szelektálás közben a tárgyaidat: megtart, elajándékoz, elad, kidob. Így egyszerűbb lesz a folyamat is!
  • Legyél egy tudatos lomtalanítás után is rendszerezett! Biztosíts minden számára kellő helyet és csak olyan dolgokkal vedd körül magadat, amiket rendszeresen vagy belátható időn belül használni fogsz.

Készen állsz a tudatos lomtalanításra?