Magyarul talán kicsit megtévesztő, nem pusztán vega, egyenesen a vegán étrend köré épül fel a veganuár. Csatlakozz te is velünk a mozgalomhoz!

 

Mi az a Veganuár?

A nagy decemberi lakmározásokat követően talán valamelyest könnyebb belefogni egy hús és állati eredetű termék mentes hónapba, ezért is eshetett a januárra a Veganuary non-profit szervezet választása még 2014-ben.  

Bár a név talán azt sejteti, hogy pusztán január elsejétől csatlakozhatunk, valójában bármikor regisztrálhatunk a programba., „cserébe” pedig hírességek vegán receptjeit, a 31 napos emailes támogatás, egy receptgyűjteményt és egy táplálkozási iránymutatást is kapunk. A kihívás azonban csak egy lehetőség, életmódváltásba bármikor belevághatunk.

 

Veganuár - próbáld ki te is!

 

Miért érdemes fontolóra venni a vegán életmódot?

Bár a misszió célja, hogy tegyünk egy próbát ezzel az életmóddal is, már azt is eredménynek tekinthetjük, hogy az együttes lemondás, akár egy hónapra is, mennyiben csökkentette az ökológiai lábnyomunkat. Sokan csatlakoznak a környezetünkért, mások az egészségük végett köteleződnek el, de az állatok és egyéb okok is közre játszhatnak a választás során.

Ez a fajta táplálkozás sem való természetesen mindenkinek, azonban határozottan vannak előnyei, amiket érdemes figyelemben venni. Többek között kevesebb telített zsírt kerül a szervezetedbe, ami a koleszterinszintedre gyakorolhat jó hatást.

 

Hogyan haladj?

Lehetőleg lassan és megfontoltan vágj bele, akár a program részeként kezdesz neki, akár magadtól teszed. Fontos, hogy olvass utána a vegán ételeknek és összetevőiknek, gondold ki előre, hogy mikor mit eszel, így biztosan nem szaladsz vissza éhesen a megszokott ételekhez csak azért, mert nem voltál kellően felkészült. Azon felül, hogy megtanulod milyen forrásokból tudod megfelelő mértékben bevinni a szervezetedbe pl. a fehérjét, a vegánoknak a B12 vitamin pótlására is oda kell figyelniük, ezt legkönnyebben tabletta formájában teheted meg.

 

Provident tipp: Te is kedvet kaptál a kihíváshoz? Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét, és valósítsd meg az elképzeléseidet!

 

Egy kis inspirációra vágysz? Segítünk, íme néhány recept!

Reggelire zabkása
Természetesen nem csak tejjel vagy vízzel készítheted el a zabkásádat! A vegán verzióban az alap zabkását növényi tejjel, banánnal és mogyoróvajjal is megfőzheted.

Egy fél banánt (nem baj, ha már itt-ott barnább) pürésíts egy villával, ez adja majd a reggeli édességét. Adj hozzá 50 gramm zabot, 150 ml növényi tejet és 1-2 evőkanál mogyoróvajat. Ha mindent összekevertél kezdődhet a főzőcskézés, egészen addig, amíg megfelelően krémes állaga nem lesz a kásának. A tetejére mehet némi chia mag, a banán másik fele, de datolyával, kókuszvirág cukorral és vegán kakaóporral is felturbózhatod.

Vegán zabkása - készítsd el te is!

Ebédre, vacsorára egy vegán poké tál!

Nagyon sok olyan étel van, amiket szinte minden héten fogyasztunk és valóban vegánok. A poké tálban ötvözheted a finom falatokat egy szép, színes összképpel.

Mehet bele többféle zöldség (például gomba, édesburgonya, karfiol, cékla), egy kis rizs, vegán fűszeres majonéz, egy kis szezám mag és lime szeletek díszítésnek.

Készíthetünk hozzá pluszban szószt is pl.: szezámolaj, szójaszósz, juharszirup, paradicsompaszta, fokhagyma, gyömbér és szárított oregánó egyvelegéből, amit a megsütött (lehetőleg Portobello) gombákra érdemes önteni.

Ne felejtsd el szépen, dekoratívan tálalni, hiszen ez is hozzátartozik a poké tál szellemiségéhez!

Készen állsz a Veganuár kihívásra?