Provident
blog

5 ok, amiért itt az ideje egy új tv vásárlásának

Egy ideje már halogatod egy új tv-készülék megvásárlását? Összegyűjtöttünk néhány fontos szempontot, amit érdemes fontolóra venned, ha a döntés meghozatala előtt állsz!

Kiváló képminőség, nagyszerű hangzás és elegáns formatervezés: nagyjából ezeket a tulajdonságokat szeretnénk viszontlátni egy készülékben. Azonban, mivel számtalan fajtájú tv van a piacon, jó, ha van néhány szempont, ami segít a választásban.

Energia besorolás

A régi, katódsugárcsöves televíziók nem éppen az energiatakarékos üzemmódról híresek, de még a LED vagy LCD tévéket is lekörözi az OLED technológia. Az ok az egyénileg vezérelt pixelekben keresendő, ami azt jelenti, hogy a fekete árnyalatoknál egyszerűen képpontonként kikapcsolja a háttérvilágítást.

Ha online vásárolsz, keresd az energiaosztályra vonatkozó leírást, szaküzletben pedig kérd ki az eladó véleményét és ne add alább, az “A” besorolású tévénél.

Egy kiemelkedő energiaosztályú tv-vel spórolhatsz a rezsi költségeden.

Mekkora legyen?

Laikus vásárlóként elsőre mindenkinek a tv mérete tűnik fel, amit aszerint érdemes kiválasztani, hogy mekkora helyiségben fogjuk használni és milyen messziről nézzük. Tévhit, hogy a minél nagyobb lenne a jobb, hiszen egy kicsi szobában élvezhetetlen lesz, ha nem látod be egyszerre az egész képernyőt és szinte vándoroltatnod kell a tekinteted.

Ideális méret az:

  • 55 colos, ha körülbelül 1,5 méterről nézed,
  • 65 colos, ha 2 méterről,
  • és 75 vagy 85 colos, ha 2,5 méterről vagy annál nagyobb távolságból tévéznél.

Általános szabály, hogy a javasolt távolság a képátló háromszorosa, így nemcsak a tévénézés lesz élmény, de a szemed egészségét is megóvhatod. A legújabb televíziókban már szemkímélő funkciót is találsz, ami a kék fény lecsökkentését jelenti.

Egy megfelelő méretű tv-vel élvezhetőbbé válik az otthoni mozizás.

Okostévé plusz funkciókkal

Ha a tv-t nemcsak filmnézésre használnád, akkor a smart tv a legjobb választás, mert ha ilyet vásárolsz, akkor böngészhetsz vele az interneten, Youtube videókat nézhetsz vagy olyan streaming szolgáltatások segítségével merülhetsz el a mozi világában, mint a Netflix vagy az HBO GO.

Mivel az okostévék gyakorlatilag operációs rendszerek, ezért rendszeres frissítést és hibajavítást igényelnek, hogy a legújabb applikációkat és a tv extra funkcióit kihasználhasd.

A csúcstelevíziók nagy része AirPlay2 megjelenítésre és Google Chromecast támogatásra is képes, amivel például az okostelefonod vagy a tableted képernyőjét tudod kitükrözni a tv-re.

Ha kiszemeltél egy adott márkán belül egy konkrét típust, érdemes elolvasni a felhasználói véleményeket, kinek milyen pozitív és negatív tapasztalatai vannak a termékkel kapcsolatban, hiszen ez nagyban megkönnyítheti a választást és megkímél a csalódásoktól.

Egy okostévével nemcsak tv-t, hanem szinte egy számítógépet is vásárolsz.

Okos TV az otthonában

 

Felbontás

Alapvetően egy Full HD tévével már biztosan nem fogsz mellé, mert ez a megnevezés garantálja, hogy szépen megjelenik rajta az 1920×1080 pixel felbontású kép. Persze mindig van feljebb, hiszen egyre elterjedtebbek a 4K-s tartalmak is, így ha egy 3840×2160 pixel felbontású tv-t vásárolsz, nem fogod felesleges úri hóbortnak érezni. Házimozizáshoz tökéletes, ráadásul a jövőben valószínűleg ez lesz az alap tv-adás minőség is.

A technológia csúcsát jelenleg az OLED tévékben találod, hiszen csodás, mély árnyalatokat, magas fényerőt és fantasztikus színdinamikát kapsz egy ilyen készülékkel. A titok abban rejlik, hogy nincs egy egységes háttérvilágítás, így tökéletes képminőséget tud megjeleníteni.

Egy 4K felbontású tv-vel nemcsak tűéles képet kapsz, de a szemedet is kímélheted.

Hangzás

Mivel a televíziók egyre vékonyabbak, egyre kisebb a hely a hangszórók számára, ezért lényeges, hogy vásárlás előtt élőben teszteld a készülék hangminőségét. Amire figyelned kell, hogy elég hangos-e, valamint a magas- és a mély tartományok mennyire gazdagon szólalnak meg.

Persze ez lehet szubjektív is, hiszen mindenkinek más az igényszintje, de ha a tökéletes hangzásra törekszel és a kiválasztott tv-vel nem vagy igazán elégedett, akkor mindenképpen ruházz be egy profi külső hangszóróra.

Jobb hangzás, nagyobb élmény.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Közös TV-zés a családdal

Készen állsz az új tv kiválasztására?