Provident
blog

5 praktikus trükk, ha eszköz híján vagy a konyhában

Még a saját konyhádban is kerülhetsz bármikor olyan helyzetbe, hogy eszköz híján ügyesen fel kell találnod magad. A konyhai eszközök jó része helyettesíthető filléres, mégis praktikus trükkök segítségével, amikhez az alapanyagokat akár otthon is megtalálod, vagy kreatív hobby boltban is beszerezheted.

Most 5 praktikus és költségkímélő trükköt mutatunk, amiket a konyhádban hasznosíthatsz!

Csak kreatívan!

Egy tárgyat többféle módon is használhatsz, ha nem csak az eredeti funkciójára gondolsz. Ha eszköz híján meg kell oldanod egy helyzetet a konyhádban, engedd el a fantáziádat, és használd az otthonodban található tárgyakat kreatívan!

1. Ha már összekeverted a süti tésztáját, és fél óra múlva a vendégek is megérkeznek, de nincs muffin forma a háztartásodban, vagy kifogytál a muffin papírból, akkor csak egyszerű sütőpapírra lesz szükséged a megoldáshoz! Ha van sütőformád, akkor béleld ki a muffinok helyét méretre vágott sütőpapírral, ha nincs muffin sütőd, akkor a sütőpapírokat egyenként nyomd bele egy nagyobb szájú pohárba, hogy átvegyék a pohár alakját, majd helyezd az így kapott papírkosárkákat egy sima tepsire, és porciózd bele a bekevert tésztát. Ugye nem is bonyolult?

2. Nem kell mindig az előre elkészített dolgokban gondolkodnod, amit lehet, azt csináld magad! Pattogatott kukoricát házilag is készíthetsz, vagy felhasználhatod azokat a szemeket, amik elsőre nem pattogtak ki. Egy sima papírzacskóba, vagy akár sütőpapírból hajtogatott tasakba tedd a kukoricaszemeket és szórd meg egy kis tengeri sóval.

Provident tipp

A papírzacskó száját érdemes cérnával, szalaggal bekötnöd, hogy ne pattogjanak ki belőle a kukoricaszemek.

3. Ha tésztát szeretnél kisodorni, de nincs sodrófád, akkor helyettesítsd azt bármilyen vastagabb falú üveggel vagy pohárral. Ha tudsz, válassz olyat, amelyiknek a fala egyenes, így a tésztádat egyenletesen tudod vékonyra sodorni.

4. Ha szeretnéd megóvni a késeid élét, de nincs speciális késtárolód, akkor ne is vásárolj drágán egyet, hanem készítsd el a saját tárolódat. Válassz egy nagyobb, magas falú poharat vagy akár egy kiürült és megtisztított konzervdobozt, ezt töltsd meg hurkapálcával úgy, hogy maradjon kevés hely a pálcák között: ide dugd be a késeidet élükkel lefelé. Ezzel a tárolóval nemcsak a kések élet óvod, de kis helyen tarthatod így az összeset.

5. Mindig bajban vagy, ha a sütemény tésztáját kell elvágnod? Nem kell a tökéletes cukrász eszközt drágán megvásárolnod, csak egy kis cérnára lesz szükséged! Fogpiszkálókkal jelöld meg a tésztát ott, ahol szeretnéd vízszintesen elvágni, majd keríts körbe a tésztát cérnával a fogpiszkálók mentén, és kezdd el a cérna két végét egyszerre húzni. Szépen, egyenletesen fogod így elvágni a süteményedet.

Legyél praktikus! Ezek a filléres megoldások jó példák arra, hogy a kreatív ötletek mennyit segíthetnek a hiányzó tárgyak pótlásában és egyúttal a költségkímélésben is!

Van saját bevált trükköd a konyhában? Oszd meg velünk kommentben!