Provident
blog

Minden, amit tudni akartál a fenntartható divatról

Ma már nem csak a jó megjelenés számít a divatban, hanem az is, hogy ne károsítsuk feleslegesen környezetünket a viselt ruhadarabokkal.

 

A fast fashion veszélyei

A fast fashion kifejezés az angol fast food szókapcsolatból ered. A divat szempontjából ez annyit jelent, hogy a fast fashion márkák a gyors és sokszor nem megfelelő gyártási körülmények miatt minőségileg nehezen tudják felvenni a versenyt a slow fashion ruhákkal. Ezek a darabok leggyakrabban az ázsiai országokban készülnek, ahol az alkalmazottak jellemzően rossz körülmények között, fillérekért dolgoznak. Ez az oka annak, amiért olcsóbban tudják eladni ezeket a ruhákat.

A gyengébb minőség pedig azt eredményezi, hogy a ruhák nagyon gyakran landolnak rövid időn belül a kukában. A cégek érdeke ezzel az, hogy vásároljunk sokszor, és költsünk sokat, anélkül, hogy ez igazán feltűnne. Azonban hiába kerül csupán pár ezer forintba egy ruha, ha havonta veszünk egy újabbat, akkor az bizony összeadódik és sokat elvesz a keresetünkből.

Fenntartható divat - jobb mint a fast fashion

Egyszerűbb lenne azt mondani, hogy akkor vegyünk drágább, de minőségi ruhákat, azonban alapvető tulajdonságunk, hogy igényeljük a változást, szeretjük az újdonságot, erre épít az ipar.

A Provident segít: ha te is szeretnél drágább, de minőségibb és ezáltal környezetbarát ruhákat vásárolni, akkor ne várj tovább! Igényeld a Provident heti kölcsönét vagy havi kölcsönét és szerezd be azokat a ruhadarabokat, amikre szükséged van!

A textilgyártás rengeteg vizet és földet használ a gyapot és más rostok termesztésére. Egyetlen pamutpóló készítéséhez a becslések szerint 2700 liter vízre van szükség – ez a mennyiség egy személy 2,5 évi ivóvízigénye.

A textilgyártás a termékek festéséből és elkészítéséből adódóan a globális vízszennyezés mintegy 20%-áért felelős. A szintetikus anyagok mosása révén a becslések szerint évi 0,5 millió tonna mikroszál kerül az óceánokba.

Mindezeken túl a divatipar felel a globális szén-dioxid-kibocsátás 10%-áért – ez több, mint a nemzetközi repülőjáratok és a tengeri szállítás szén-dioxid-kibocsátása együttesen.

 

Fenntartható divat fogalma

Nehéz egészen pontosan megfogni a fenntartható divat definícióját. Inkább ernyőfogalomról beszélhetünk, ami a természeti és emberi erőforrások védelmének vágyát rejti magában. Lényege, hogy a környezetet minél jobban védjük (organikus anyaghasználat, környezetbarát, kicsi csomagolás stb.) Szokás még etikus és öko-divatnak is hívni.

 

Fenntartható ruhamárkák

Ha az elhatározás megvan, akkor jön a jogos kérdés: hol vásároljak és milyen márkák léteznek? Íme néhány fenntartható magyar divat márka:

  • ALMA: a művészcsaládból származó ALMA saját magát festi meg anyagmintáit is. Kollekcióit hulladékmentes gyártástechnológiával valósítja meg.
  • ZSIGMOND DORA menswear: az újrahasznosításra és környezetvédelemre nagy hangsúlyt fektető tervező kiválóan egyesíti archaikus paraszti kultúra és a magyar folklór elemeit a városi életérzéssel, megalkotva ezzel a modern városi férfi ruhatárát.
  • DAIGE: a Tóth Melinda által 2013-ban alapított márka célja, hogy darabjaik több évre szóljanak, minőség és formavilág tekintetében időtállóak és elérhetőek is maradjanak. Irányelvük az autentikusság, a fenntarthatóság, a megfizethetőség és a praktikum.

Magyar fenntartható divat márkák listája

Ha pedig inkább a kiegészítőkkel foglalkozó márkák érdekelnek, íme pár:

  • Anifactory: az Anifactory fenntartható fonalakból, magyar kenderfonalból készít makramédíszeket, -kiegészítőket, illetve DIY-csomagokat.
  • Delka Bag: újrahasznosított bútorszövet és textilbőr táskákat, biopamut hímzett pólókat, biopamut hímzett zoknikat és szájmaszkokat készít. A hozzávaló anyagokat, kiegészítőket magyar kisvállalkozókkal gyártatja, támogatva a hazai dizájner piac versenyképességét és lendületét.
  • Enihorn: a márka különleges formavilágú, magas minőségű – egy 30 éve Budapesten működő családi műhelyben – kézzel készült bőrtáskák márkája.
  • Manera Studio: a Manera Studio műhelyében természetes, növényi alapanyagú textilekből és csomóponti szinten egyedileg formatervezett, funkcionális fa alkatrészekből készülnek fenntartható és etikus öltözékkiegészítő termékek a slow design jegyében.

Ezen az oldalon még több márka közül lehet válogatni.

A környezettudatosság része tehát az is, ha nem vásárolunk pár hetente újabb ruhákat, de emellett érdemes odafigyelni a papír használatra is. Erről ide kattintva olvashattok többet.

Készen állsz a tudatos ruha vásárlásra?