Provident
blog

Környezettudatos életmód – tudatos papírfelhasználás

Cikkünkben bemutatjuk a magyarországi papírfelhasználás jellemzőit és trendjeit, illetve az is kiderül, mit tehetsz annak érdekében, hogy csökkentsd papírfelhasználásodat.

 

A tudatos papírfelhasználás fontossága

A vízvédelem mellett a tudatos papírfelhasználás is legalább annyira fontos Földünk védelmének szempontjából. Bár maga a papír, vagy a papírból készült termékek (például zacskók, dobozok, füzetek és egyéb iskolaszerek, szívószálak vagy szinte bármi) jóval környezetbarátabbak, mint a műanyagból készült társaik, mégsem lehet korlátlan mennyiségben és odafigyelés nélkül használni, vagy éppen gyűjteni!

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Első és legfontosabb oka ennek az, hogy – mint mindannyian jól tudjuk – a papír kb. 90%-a fából készül, így növekvő mennyiségű felhasználásuk következménye a papírtermékek iránti kereslet növekedése lesz, amely több erdő kiirtását is eredményezheti. Természetesen vannak (környezet)tudatos megoldások, de nézzük át előbb, mit mondanak a számok.

Papírfelhasználás és -előállítás

 

Magyarország fakitermelésének jellemzői

A magyarországi fakitermelés alakulását az elmúlt 15-20 évben kettősség jellemezte. Egyfelől az új, pénzügyileg és környezetileg is kedvezőbb lehetőségek száma folyamatosan növekedett, ezzel szemben mind a fakitermeléssel érintett terület, mind az ehhez kötődő fatérfogat változatlan maradt, esetleg még csökkent is. Ennek sajnálatos oka az is, hogy egyes korábbi kiírtott erdőknek a területe terméketlen maradt, így még sokat kell dolgozni azon, hogy ott újra fásítható legyen a föld.

Az elmúlt évtized során hazánkban termelt erdei fatermék kb. 7 millió m3, amely mennyiséget első sorban az iparifa és a tűzifa adja. 2020-ban például összesen 6 580 ezer m3 fát termeltek ki a gazdálkodók Magyarországon a KSH adatai szerint, amely jelentősen kevesebb a korábbi évekhez képest.

 

Papírfelhasználási trendek Magyarországon

Magyarország átlagos papírfelhasználása kb. 720 000 tonna/év, egy főre levetítve pedig egy magyar átlagosan 72 kg papírt fogyaszt el évente. Bár ez jóval az EU-s átlag (184 kg/fő/év) alatt van, mégis magas számnak számít. Ráadásul sajnos mindebből csak a fele kerül összegyűjtésre, amelyből 10% nem is újrahasznosítható, így évente átlagosan kb. 320 000 tonna hulladékpapír kerül újra felhasználásra a Loacker adatai szerint.

 

Mindent az újrahasznosított papírról

A papír újrafeldolgozás tisztasági szintjének megfelelően többféle minőségű anyagot és terméket lehet előállítani. Az újrahasznosítás folyamata során a már használt papírt vízzel és különféle vegyi anyagokkal keverik össze a gyárak, majd feldarabolják, hevítik és végül pépesítik azt. Mindeközben a nyomdafestéket kivonják belőle, hogy a szennyező anyagok ne kerüljenek bele a masszába. Végül ebből a pépből készül az újrahasznosított papír, más néven repapír.

„A környezetszennyezés és energiafelhasználás szempontjából az újrahasznosított papír pozitív módon hasonlítható össze a vegyi vagy mechanikai úton fából előállított pépanyaggal. Mivel a papír újrahasznosításához szükség van friss farostokra is, a visszanyert papír és a fa mind ökológiai, mind gazdasági szempontból egyaránt jól kiegészítik egymást.”
– írja a Loacker forrása

Nagy előnye még a papírnak az, hogy típusától függően több, akár hét alkalommal is újra lehet hasznosítani – ehhez képest a műanyagtermékeket legfeljebb csak egyszer lehet (azonos vagy hasonló minőségben).

Újrahasznosított papír felhasználási tippek

 

Hogyan gyűjtsd szelektíven, hogyan hasznosítsd újra?

Ami a szelektív papírgyűjtést illeti, nem mindegy, hogyan csinálod! Ne dobj például a szelektívbe élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, indigót, faxpapírt, vagy használt egészségügyi papírokat (pl. zsebkendőt és szalvétát). A papírgyűjtő tárolókba vegyes papír és hullámkarton dobható, mint újság, könyv, csomagolópapír, papírdoboz, kartondoboz, valamint kiöblített italos kartondoboz is.

Ha pedig a szelektívgyűjtésen túl csökkenteni szeretnéd papírfelhasználásodat, érdemes lehet például többször is felhasználnod papíreszközeidet, mint mondjuk papírzacskókat és -dobozokaz, de kreatív ötletek segítségével akár új játékszereket is készíthettek otthon. Bízd a fantáziádra, a határ a csillagos ég!

Felkészültél a környezettudatos életmódra?