Legyen környezetbarát a fürdőszobád is! Használj olyan öko termékeket, amik a bőrödnek, a környezetednek és a pénztárcádnak is jót tehetnek és vesd be a legjobb spórolási trükköket!

Vízspórolási kisokos

A fürdőszobai spórolás alfája és omegája a vízzel való takarékoskodás. Ha szeretsz sokáig tusolni, cseréld le a régi zuhanyfejet olyanra, ami speciális kialakításának köszönhetően apró cseppekre porlasztja a vizet. Így nyomáscsökkenés nélkül fogyaszthatsz kevesebbet, mivel a kisebb lyukakkal ellátott zuhanyfejen fele annyi víz távozik ugyanannyi idő alatt, mint a hagyományoson.

A környezettudatos tippek sorában a csöpögő csapok problémája is előkelő helyen szerepel. Gondolnád, hogy 10 óra alatt akár 3 liter víz is eltávozhat ily módon a lefolyóba? Hívj szakembert és cseréld le a csaptelepet, ha szükséges.

Sokat spórolhatsz azzal is, ha fogmosás közben elzárod a vizet a következő öblítésig, de ugyanez vonatkozik a borotválkozásra is.

Tudtad, hogy minden egyes WC-öblítésnél 8-12 liter vizet engedünk le a csatornába? Ezért célszerű egy víztakarékos, két állásos öblítőt beszereltetni, ami ezt a mennyiséget 3-7 literre csökkentheti. A tartály nélküli vízöblítő rendszer pedig épp annyi vizet enged, ameddig a csapot nyitva hagyjuk.

öko fürdőszoba

Mosás öko szemlélettel

Ha a régi mosógéped gyanúsan sokat fogyaszt, cseréld le egy A+ fajtájúra, ami nemcsak az árammal, de a vízzel is takarékoskodik, hiszen akár 50 litert is megspórolhatsz mosásonként. A mosógép az energia 90%-át a víz felfűtésére használja, így, ha alacsonyabb hőfokon, öko programmal mosol, akkor szintén faraghatsz a rezsiből.

Ne feledd évente egyszer vízkőteleníteni a gépet, mert már 1 mm vastagságú vízkőréteg is csökkenti a fűtés hatásfokát.

Hagyd a polcon az agresszív kemikáliákból álló mosóporokat, amik ráadásul még a bőrödet is allergizálhatják. Használj folyékony mosódiót, mely ugyanolyan hatékonyan tisztít, öblítő helyett pedig természetes illóolaj tartalmú mosóparfümöt is be tudsz szerezni a drogériákban.

Ha lehetséges, mindig töltsd tele a mosógép dobját és a ruhákat a szárítógép helyett inkább a levegőn, kiteregetve hagyd megszáradni.

 

Szépülj környezettudatosan!

Ma már egyre több natúr terméket forgalmaznak lebomló és újrahasznosított csomagolásban: figyeld a termékek címkéit az erre vonatkozó utalással. Tusfürdő helyett például remek választás a papírcsomagolású szappan.

A legtöbb szemetet az egyszer használatos termékek okozzák, ezért ezeket érdemes tartós megoldásokra cserélni. A vattakorongokat például mosható pamutra, az eldobható borotvákat pedig cserélhető fejűre.

Ha éppen nem készülsz valami eseményre, hajmosás utána néha hagyd magától megszáradni a hajad és mellőzd a hajformázó termékeket és a hajsütő vasakat, így nemcsak az árammal spórolhatsz, de a hajadat is kíméled.

öko fürdőszoba

Intim higiénia öko szemlélettel

A tamponok és betétek a nem lebomló hulladékok közé tartoznak. Szerencsére ezen a téren is rengeteg fejlesztés indult már el a környezettudatosság jegyében. Tampon helyett a többször használható, fertőtleníthető intim kehely lehet az új alternatíva, míg a betéteket a mosható pamut betétek és a speciális menstruációs bugyik válthatják fel a jövőben.

Készen állsz rá, hogy a te fürdőszobád is környezetbarát legyen?