Tartsd szem előtt a környezettudatosságot a sulikezdés során is! Készültünk pár hasznos tippel, hogyan kezdjétek tudatosan a tanévet mind az anyagiak, mind a Földünk védelmének szempontjából.

 

Tervezz előre!

Tudjuk, hogy az egész család számára nehéz visszarázódni a hétköznapokba a szuper nyári szünet és a nyaralás után. Az iskolakezdés ráadásul nemcsak emiatt indul nehezen, de anyagilag is megterhelő. Szülőként tudatosan kell készülnöd a sulikezdésre, főleg akkor, ha nem csak az anyagiakra szeretnél odafigyelni, de környezettudatos is szeretnél maradni. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy előre megtervezz mindent – mutatjuk, hogyan!

Az egyik legfontosabb lépés, hogy mindig jól átgondolt listával indulj vásárolni, mert így elkerülheted az impulzus vásárlást, mellette pedig semmi szükséges nem marad ki a kosárból. Az ár mellett azonban a minőség is számít az iskolafelszerelések vásárlásakor – mint ahogy minden más esetén is. Hiába olcsó valami, vagy hiába tartod az év ajánlatának, ha gyenge a minősége, akkor hamar tönkre fog menni és veheted újra.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Sulikezdés olcsón és környezettudatosan

 

Környezetbarát eszközök a fókuszban

A fentiek mellett érdemes környezetbarát, illetve újrahasznosított és biológiailag lebomló anyagokból készült eszközöket és írószereket venned. Keresd a festetlen, natúr, fából, bambuszból, papírból, vagy akár fémből készült termékeket. Szerencsére több designban is kaphatók már újrahasznosított papírból készült füzetek, így nem kell attól tartanod, hogy nem fog tetszeni gyermekednek. Ezek picit drágábbak az átlagosnál, viszont jó minőségűek és a Földnek is kedvezel vele.

Olvasd el korábbi cikkünket további tippekért: Így válassz környezettudatosan írószereket a gyermekednek!

Ha a közvetlen környezetedben nem elérhetőek az öko termékek, akkor is megvalósítható a zöld iskolakezdés! Nézz körül a kifejezetten zöld témára épülő webshopok kínálatában. Többek között például a Zöldbolt.hu oldalán különböző újrahasznosítható és natúr írószerekhez juthatsz hozzá, esetenként kedvezményesen.

 

Vásárolj használt eszközöket

Vásárláskor érdemes lehet elsőként second hand boltokban körülnézned, vagy ellátogatnod egy gardrób- és/vagy garázsvásárra. Ahogyan a „second hand september” is mondja, új helyett vásárolj használtat! Nem csak pénztárcádnak, de a Földnek is kedvezel vele. Ma már kifejezetten jó minőségű darabokra bukkanhatunk a népszerű használtruha boltokban, sőt már az is lehetséges, hogy kényelmesen egy webshopról válogass.

 

Csapj le a leértékelésekre!

Ha valami nem életbevágóan fontos az első héten a sulikezdéshez, nem kell feltétlenül rögtön megvenned. Érdemes lehet megvárnos a leértékeléseket, amikor pl. egy-egy ruhadarab vagy írószer, esetleg kiegészítő 40-60% kedvezménnyel kapható. Jellemzően már szeptember végén jóval olcsóbban kaphatók ezek a népszerű iskolakezdéshez szükséges eszközök, hiszen a nagy többség még a hónap elején vásárol fel mindenből.

Környezetbarát iskolai felszerelés

 

Garázsvásár és cserebere

Ha több gyermek van a családban és kicsi a korkülönbség, akkor sokat spórolhatunk azon is, ha nagyobbak tovább örökítik a jó állapotban lévő ruháikat, tanszereiket és tankönyveiket. A rokonságban és a baráti körben is kérdezősködhetünk, van-e feleslegessé vált írószer, iskolatáska vagy ruhanemű.

A szelektálás is remek lehetőség a spórolásra, hiszen a használaton kívüli holmikból akár garázsvásárt is rendezhetünk, a bevételből pedig megvehetjük azt, amire éppen szükség van. Sőt, mindezek mellett akár a cserebere is szóba jöhet: rendezzetek a szülőkkel közösen egy olyan garázsvásárt, ahol a megunt, de jó állapotú holmik találnak új gazdára.

Készülj tudatosan a sulikezdésre!