Provident
blog

Legyél te is tudatos vásárló – Így válassz minőségi kozmetikumokat!

Összegyűjtöttünk néhány olyan tippet és trükköt, amit érdemes figyelembe venned a minőségi kozmetikumok kiválasztása során! Ismerd meg a bőröd és alakítsd ki a számára legjobb bőrápolási rutinod.

Egyedi problémára egyedi megoldás

Az egyénre szabott bőrápolás legfontosabb lépései a bőrprobléma feltárása és a bőrtípus meghatározása. Hiába használsz ugyanis jó minőségű kozmetikumokat, ha a pattanásaidra és a pigmentfoltokra valami komplexebb megoldásra van szükség. Ráadásul számos olyan tényező is befolyásolja bőröd állapotát, amik a mindennapjaid részét képezik.

Fel kell mérned tehát, hogy:

  • alszol-e eleget,
  • fogyasztasz-e kellő mennyiségű tiszta vizet,
  • egészségesen táplálkozol,
  • le tudod-e küzdeni a stressz testedre gyakorolt negatív hatásait,
  • mozogsz-e rendszeresen,
  • rendben vannak-e a hormonjaid?

Ezek ugyanis mind fontos elemei a szép bőr feltételeinek. Ha sikeresen – akár szakértő bevonásával – megtörtént a bőranalízis, akkor nincs más dolgod, mint türelmesen és következetesen használni a kiválasztott termékeket.

Egy régóta fennálló problémának hosszabb gyógyulási időre van szüksége, ezt mindig tartsd szem előtt. Ugyanakkor a hideg, a meleg és a szennyezett városi levegő is mind befolyásolják bőröd állapotát.

Kezdd az alapokkal!

A tudatos bőrápolás kihagyhatatlan pillére az arctisztítás. Ha gyakran vagy erősebben sminkelsz, az arctisztító mellett egy hatékony sminklemosóra is be kell ruháznod, hogy maradéktalanul eltávolíts minden festéket az arcodról. Az olajos és a vizes lemosókat akár kombinálhatod is, a legapróbb szennyeződésektől pedig micellás vizek használatával szabadulhatsz meg.

A tisztítást követően gondoskodnod kell az elhalt hámsejtek eltávolításáról is – bőrtípusodtól függően mechanikai bőrradírral vagy egy gyengéd hámlasztóval – hogy a tonik és a hidratáló megfelelően felszívódhasson.

25 éves korig elsődleges feladat a tisztítás és a bőséges hidratálás, hogy a korai ráncoknak elejét vehesd. A nappali fényvédelem nemcsak nyáron, hanem az év minden szakában nélkülözhetetlen, hiszen a káros UV-sugarak nagy százalékban a bőröregedés okozói.

Ha a bőröd alapvetően száraz, válassz gazdagabb, sűrűbb textúrájú krémeket, de ha gyakran tapasztalsz olajos érzetet a T-vonaladon vagy akár az egész arcodon, akkor könnyebb, folyósabb, géles állagú termékekkel próbálkozz, melyek nem tömítik el a pórusaidat.

Ne ess abba a hibába, hogy a zsíros és kevert bőr hidratálását elhanyagolod, hiszen az ilyen bőrök is igénylik a tömörséghez, rugalmassághoz nélkülözhetetlen összetevőket.

Sima és egészséges arcbőr

Akár a profik

Ha átütő eredményre és látványos változásra vágysz, akkor összetettebb arcápolási rutin kialakítása szükséges.

A tisztítást követően olyan szérumokkal kényeztetheted a bőröd, melyek például tiszta C-vitamint, retinolt vagy kollagént tartalmaznak, amitől a fakó bőr újra üde, rugalmas és puha lehet.

Az esti rituáléd részeként a hámlasztás hozhat szembetűnő javulást bőröd állapotában. Ha például feszesíteni szeretnél, akkor az AHA tartalmú kozmetikumoknak ott a helyük a fürdőszoba polcodon, hiszen ezek hatására beindul a kollagéntermelés. Érzékeny bőrűként sem kell minderről lemondanod, csupán a gyengédebb BHA vagy PHA formulákkal próbálkozz.

Egy héten egyszer-kétszer tarthatsz olyan napot is, amikor a maszkoké a főszerep. Az agyagos maszkokkal megszabadulhatsz a mitesszerektől és a tág pórusoktól, míg a magas hatóanyag tartalmú fátyolos maszkokkal feltöltheted tápanyagokkal, amitől újra élettel teli lesz.

Ha nappalra a könnyebb sminkeket választod, akkor egy színezett hidratálót vagy primert is feltehetsz, ami hagyja bőröd lélegezni, mégis vonzóvá varázsolja, elrejtve az apróbb tökéletlenségeket.

A legjobb, ha bőröd egészségét nemcsak külsőleg használt kozmetikumokkal támogatod, hiszen ma már számtalan táplálékkiegészítő és vitamin van a piacon, melyek belülről segítenek a tökéletes külső megvalósításában.

Tiszta hatóanyagok, minősített kozmetikumok

A kiváló minőségű kozmetikumok közös jellemzője, hogy mentesek mindenféle ártalmas összetevőtől – például parabénektől, szilikontól, ásványi olajoktól vagy tartósítószerektől – melyek kedvezőtlen hatást fejtenek ki bőröd állapotára. Keresd a címkéken az erre vonatkozó tájékoztatást.

Lehetőség szerint vásárolj állatkísérletmentes, minősítéssel rendelkező kozmetikumokat. Akár bio, akár organikus, Ecocert vagy Demeter minőségi pecséttel ellátott címkét találsz, biztos lehetsz benne, hogy gondosan megtervezett termékkel van dolgod.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Természetes és mindenmentes szépségápolási termékek

Készen állsz a minőségi kozmetikumok használatára?