Provident
blog

Mennyibe kerül az életkezdés egy egyetemistának?

Lassan megkezdődik az egyetemeken is az oktatás – de mennyibe is kerül az egyetemi életkezdés? Összeszedtük a legfontosabb költségeket: lakhatás, étkezés, utazás és persze minden egyéb!

 

Lakhatás: koli vagy albérlet?

Az esetleges tandíj mellett (amely a költségek nagy részét teheti ki, amennyiben valaki nem állami ösztöndíjas) a lakhatás jelenti a legnagyobb kiadást egy egyetemista számára. Emiatt sokaknak a központi kérdés az, hogy kollégiumba vagy albérletbe költözzön.

Természetesen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A pénzügyileg tekintve egyértelműen a kollégium a kedvezőbb választás, hiszen 10.000 és 30.000 Ft között mozog egy koli havi költsége – rezsivel és minden egyéb közösségi költségekkel együtt –, ezzel szemben az egyetemhez közeli lakások bérleti díja a rezsiköltségekkel együtt kb. 80.000 és 150.000 Ft között mozog a lakás méretétől és elhelyezkedésétől függően.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Egy kollégiumba azonban nem egyszerű bekerülni, ha pedig be is kerül valaki, a legtöbb esetben meg kell osztania a kis szobáját valakivel, sőt, sok esetben harmad- vagy negyedmagával kell együtt élnie. A privát szféra vagy az egyedüllét fogalmai így hamar megszűnnek egy kollgéista számára, legalábbis arra az időre, amíg a koliban él. Egy külön lakásban saját és viszonylag szabadon alakítható szobával rendelkezhet egy fiatal tanuló, és nem kell megküzdenie 20 vagy 40 emberrel a konyháért és a fürdőszobáért. A takarítást illetően pedig van, aki örül, ha a szintet más takarítja helyette, de van, aki maga szereti megteremteni a megfelelő higiéniai körülményeket.

Életkezdés egyetemistáknak: albérlet vagy koli?

 

Utazás, jegyek és bérletek

A lakhatást követően központi kérdés még az utazás és annak anyagi vonzatai, mind az adott egyetemi városon belül, mind a hazautazást tekintve. Egy egyetemistának emiatt érdemes lehet fontolóra vennie egy havi, negyed- vagy akár egy féléves tömegközlekedési bérlet megvásárlását is.

Ami pedig a hazautazást illeti, egy diák átlagosan havi 2-3 alkalommal utazik hosszabb távra, amely 10-20.000 Ft-ba is kerülhet. Érdemes egyébként több utazási alternatívát is figyelembe venni, vonat és távolsági busz helyett például az Oszkár szolgáltatásait is igénybe lehet venni, sőt, sok esetben még rövidebb idő alatt, mégis olcsóbban el lehet jutni „A pontból B-be”.

 

Egyéb felmerülő költségek – ezekkel számolj!

Tanulmányaid megkezdéséhez szükséged lesz tankönyvekre, füzetekre és egyéb írószerekre. Viszont a tankönyveken tudsz spórolni, ha használtan veszed meg őket, de a könyvtár is tökéletes megoldás, ráadásul a felsőbb évesek is kiváló jegyzeteket készítenek, amelyekhez akár ingyen is hozzájuthatsz. A plusz felkészítő órák és/vagy nyelvórák, illetve a nyomtatások, fénymásolások vagy a saját tanulmányok és dolgozatok beköttetése is kiadásokkal jár, ezekkel is kalkulálni kell egy havi költségvetés megtervezésénél.

A fentiek mellet még rengeteg egyéb felmerülő költséggel rendelkezhet egy egyetemista. Ide tartozik természetesen az étkezés is, amely ételhordós szülői segítség mellett is alsó hangon havi 30.000 Ft.ot jelent. Emellett számolni kell az internet és a wifi havi összegeivel, vagy akár az elektronikai eszközök (telefon, laptop, tablet, számítógép, okos tv stb.) törlesztőivel, valamint a ruhavásárlással, szükséges eszközök vásárlásával és a többi. Továbbá a kondibérlet, de még a szórakozáshoz tartozó kávézgatás, mozizás vagy bulizás is ebbe a kategóriába tartozik.

Érdekel, hogy mi az, amire valószínűleg NEM lesz szükséged? Akkor olvasd el korábbi cikkünket: Ezeket a dolgokat felesleges megvenned az első lakásodba!

Mennyibe kerül az egyetemi életkezdés? Mit vegyünk?

 

Pénzügyi tippek egyetemistáknak

Mindent egybevéve, az Eduline számításai szerint egy nappali tagozatos egyetemista vagy főiskolás átlagosan kb. 95.000 Ft-ból él havonta – mindezt úgy, ha nem él nagy lábon és spórol a pénzén. De hogyan lehet megkezdeni az önálló életet pénzügyileg tudatosan? Segítünk! Korábbi cikkeinkben összegyűjtöttünk néhány hasznos információt és tippet, amelyek segítenek a pénzügyek kezelésében, mindhozzá úgy, hogy a megtakarítás ne csak álom legyen:

A Provident segít elindulni a nagybetűs Életben!