Provident
blog

A függetlenedés költségei: Ennyibe kerül kirepülni a családi fészekből

Egy család életében mindig nagy változás, ha a gyerekek elkezdik önálló életüket és elköltöznek otthonról. Ez azonban nemcsak lelkileg, de anyagilag is megterhelő lehet, amit jól mutatnak az európai statisztikai adatok is, melyekből kitűnik, hogy egyre később történik meg a szülőktől való függetlenedés.

Az Európai Unióban a 25-34 éves férfiak közel 35%-a, míg a velük egykorú nők közel 22%-a él még a szülői házban. Ez az arány az északi országokban kevesebb, míg például Horvátországban, Szlovákiában és Görögországban jóval nagyobb, tehát az ottani fiatalok körülbelül 30 éves korukban szánják rá magukat a nagy lépésre.

 

Hogyan készülj fel a költözésre?

Már évekkel a költözés előtt érdemes elgondolkodni rajta, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy megkezd felnőtt életedet.

Erre a célra akár külön megtakarítási alapot is érdemes létrehozni, ami fedezi a költségeket.

Célszerű egy alapos költségvetéssel kezdeni a nagy tervet, ahova minden várható kiadás felkerül. Ha nem saját lakásba költözöl, akkor a lakbér lesz a legnagyobb falat, amit havi szinten ki kell fizetned. Kezdetben nemcsak az albérlet díjával, de két havi kaucióval is számolnod kell, ami már csinos kis összeg lehet rögtön az önálló élet kapujában.

Amikor a hirdetéseket böngészed, bizonyára főként az áron akad majd meg a szemed és nehezen tudod eldönteni, mi fog beleférni a keretbe. Segítségül szolgál egy általános megállapítás, miszerint a fizetésed legyen a háromszorosa a lakbérnek. Ehhez jön még a rezsi és a közüzemi számlák, a közlekedés és a szórakozás. Ha autóval közlekedsz és az utcán parkolsz, akkor ezzel a többletköltséggel is számolj.

Mielőtt kiválasztod újdonsült lakóhelyed, ajánlott feltérképezni a környék infrastruktúráját is, például, hogy milyen messze van a legközelebbi tömegközlekedési eszköz, hol fogsz bevásárolni akár gyalog, vagy van-e park a közelben, ahol néha kiszellőztetheted a fejed.

költözés

Gyűjts a nagyobb kiadásokra!

Ha bútorozatlan albérletre bukkansz jó áron, akkor sem kell kétségbe esned. Mielőtt vadonatúj bútorokra költenél egy vagyont, kérdezősködj a barátaid és a rokonság körében, van-e feleslegessé vált ágy, szekrény, asztal vagy kanapé, de akár a bolhapiacon is körülnézhetsz.

Nagy költséget jelen a konyha felszerelése is, hiszen a hűtő, a mosógép, a mikro, a porszívó, a vasaló és a tűzhely együttes ára szintén megterhelő lehet induláskor, ezért részesítsd előnyben a használt termékeket. A konyhai eszközök, tisztítószerek tányérok, poharak, lábasok, evőeszközök általában a szülőktől érkeznek, de a tele hűtőről már neked kell gondoskodnod.

 

Hogyan spórolhatsz?

Először furcsa lehet, hogy nem vár meleg étel, mikor fáradtan hazaérkezel, de sokat spórolhatsz, ha magadra főzöl. Köztes megoldás, ha találsz olyan kifőzdét a munkahelyed környékén, ahol kedvező áron ehetsz napi menüt.

Ha számodra nem akadály és szeretnéd megosztani a költségeket, valamint a lakás adottságai is lehetővé teszik, akkor kereshetsz lakótársat, így akár 30-40%-ot is megtakaríthatsz a lakbér árából.

 

Törekedj a pénzügyi szabadságra!

Ha diploma után még a szüleiddel élsz, akkor is vedd komolyan a gyűjtögetést és mellette egy szerényebb összeggel járulj hozzá a lakhatásodhoz. Ez a gesztus felkészít a felelősségteljes, önálló életre.

Amíg a biztonságot jelentő családi fészekben vagy, azzal az előnnyel is számolhatsz, hogy kicsit szabadabban válogathatsz az állásajánlatok között és ha szorgalmas vagy, akár jelentős megtakarításra is szert tehetsz.

Készen állsz az önálló életre?