Provident
blog

Okos pénzügyi döntések egyetemistáknak

Diákként is sok kiadással kell megküzdeni, rengeteg új dolog, impulzus ér minket a mindennapi életben, és éppen ezért nagyon nehéz előre tervezni. Napi költségek, tandíj, telefon, bérlet, lakbér, utazás, fesztiválok, okoseszközök, projektek… sok nehéz anyagi döntést kell meghozni: mi nélkülözhetetlen, mi várhat a jövő hónapig, évig, hogyan kereshetünk több pénzt, hogy mindenre jusson, és közben tudjunk is haladni az életben.

Fiatal felnőttként a nagyvilágban

Egy-egy rossz döntés a kelleténél jóval nagyobb problémát tud okozni, sőt a legrosszabb esetben akár évtizedekre is eladósodhatunk, ha meggondolatlan döntéseket hozunk. Friss egyetemistaként sokan érezhetik azt, hogy nem tudnak megbirkózni az eléjük állított pénzügyi akadályokkal. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amivel nem is tűnik annyira megugorhatatlannak az egész pénzügyi szitu.

 

Hogyan kerüljük el a pénzügyi parákat:


1. Költségvetés

Diákként hajlamosabb arra az ember, hogy minden pénzét elköltse a hónap végére. Ezen segíthet, ha kitűzünk egy bizonyos összeget, ami a limit. Így az esetleges váratlan kiadásokra is félre tudunk tenni, valamint jobb érzéssel is tölt el minket, ha a saját pénzünkből félre tudunk tenni, és látjuk, ahogy növekszik az összeg. Jobb rálátásunk lesz arra, mi mennyibe kerül és mire éri meg költeni. Érdemes nemcsak arra gondolni, hogy mire költünk, hanem arra is, hogy mire tegyünk félre: például indíthatunk lakástakarékot!


2.Kategorizáljuk a kiadásokat!

Írjunk egy listát arról, hogy mire is kell költeni egy hónapban (számlák, étel, iskola, vásárlás) és próbáljunk meg a szükséges dolgokat előtérbe helyezni.


3. Írjuk a kiadásokat!

Vezessük, hogy mire költünk, így láthatjuk akár visszamenőleg is, hogy melyik kiadásunk felesleges, melyikre költjük a legtöbb pénzt és miből lehetne lefaragni. Ez a spórolás egyik legjobb módja! A megtakarításunkat pedig sok értékes dologra használhatjuk.


4.Töltsünk le egy appot!

Excelben vagy papíron vezetni a kiadásainkat unalmas és sokszor átláthatatlan. Szerencsére nagyon sok applikáció van, ahol a telefonunkon, átlátható módon vezethetjük a kiadásainkat így a pénzköltés vezetése nem lesz egy agyrém!


5. Ösztöndíj és adósságok

A legjobb, ha az önköltséges képzések finanszírozására nagyon alacsony THM-mel rendelkező hitelt veszünk fel, vagy kifejezetten diákoknak tervezett hitelt, amivel minimalizáljuk az adósságunkat és nem terhel meg nagyon. Közben pedig érdeklődjünk az iskola által nyújtott ösztöndíj programokról és lehetőségekről, amik rengeteg terhet le tudnak venni a vállunkról.


6. Diákélet kedvezményekkel

Diákként rengeteg helyen kaphatunk kedvezményt, akár utazásra, kultúrára, szórakozásra, étkezésre is. Érdemes ezeket a helyeket kifigyelni, ha szórakozni is okosan szeretnénk!


7. Secondhand és tudatos életmód

Környezetvédelmi és anyagi szempontból is megéri használt ruhát vagy egyéb használt árucikkeket venni. Egyrészt sokkal olcsóbban hozzájuthatunk, másrészt a környezetünkért is teszünk, ha nem újat vásárolunk.

 

Egyetemi évek: diák budget

A lényeg, hogy fiatal felnőttként nem könnyű az élet, de egy kis tudatosság sokat segíthet.  Tartsd be a fenti tippeket, és meglátod, a pénzügyek útvesztőjében is egyszerűbben tudsz majd navigálni kisebb eséllyel arra, hogy felesleges adósságba verd magad.

 

Te hogyan ellenőrzöd a kiadásaidat?