Miért fontos az utasbiztosítás a téli sportokhoz?

utasbiztosítás

Bizonyos kérdéseket egyszerűen nem szabad félvállról venni: amennyiben családunk kedvenc téli hobbija a síelés, a megfelelő utasbiztosítás egészen biztosan ebbe a kategóriába tartozik. Kisebb-nagyobb kellemetlenségek egy szimpla városlátogatás során is előfordulhatnak, de a téli sportok esetében igazán magas a balesetek aránya: 1000 sportolóból legalább 2 megsérül. Eláruljuk, mire érdemes figyelni a biztosítás kiválasztásakor és a síelés alatt!

 

Általános szempontok

A poggyászok biztosítása mindig okos dolog, de ha saját sífelszereléssel utazunk, akkor mindenképp megéri olyan konstrukciót választani, ami magasabb összeget fizet az esetleges kár esetén. Télen hajlamosabbak vagyunk a betegségekre, és még az időjárás is kifoghat rajtunk (lássuk be, elég kedélytelen egy síparadicsom hó nélkül). Éppen ezért kell figyelni arra, hogy a lemondás költségeit is állja a biztosító. Szintén fontos, hogy a nap 24 órájában rendelkezésünkre álljon egy ügyfélszolgálat, ami a felmerülő problémák és vészhelyzetek esetén azonnali segítséget nyújt. Emellett szokás szerint jelezni kell, hogy autóval, busszal vagy repülővel közelítjük-e meg az úticélt.

 

Provident tipp

Válassza az online is megköthető union24-Retúr biztosítást! Az UNION biztosítóval közös termékünk segítségével külföldi partnereink éjjel-nappal hívható, magyar nyelven beszélő munkatársai leveszik a gondot a válláról. Megszervezik a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátást, betegszállítást, jogvédelmet és minden egyéb, a kötvényekben feltüntetett szolgáltatást, azok költségeit pedig a biztosítási feltételek szerint közvetlenül kiegyenlítik.

 

Szempontok síeléshez

A legfőbb szempont természetesen a potenciális kórházi költségek fedezése. A szalagok sérülésétől a ficamokon át a súlyos és komplikált törésekig számtalan baleset érheti a sportolókat, az ellátás költségei pedig sokszor milliókban mérhetők. Az is számít, milyen sportot űzünk: a statisztikák alapján a snowboard veszélyesebb a síelésnél, de ennél is nagyobb kockázat, ha olyan „extrém” sportot űzünk (mint például a motoros szánnal való száguldozás), amit nem foglal magában  a hagyományos biztosítás. Szintén kiemelt szerepet kap ilyenkor a felelősségbiztosítás és a jogvédelmi segítségnyújtás: a legnagyobb jószándék ellenére is előfordulhat, hogy esetleg mi okozunk kárt mások számára. Jobb, ha a kiválasztott konstrukció az ilyen esetekre is megfelelő mennyiségű összeget kínál.

Mit tehetünk még?

A legfontosabb, hogy minden szabályt betartsunk, amit az adott pályán előírnak. Nem ok nélkül hozták őket, és a biztosítok is jó eséllyel visszadobják vagy csökkentve fizetik ki kárigényünket, ha úgy látják, önhibánkból kerültünk bajba. Ismerjük a csábító hütte-hangulatot, de az alkohollal is érdemes csínján bánni (a legjobb ilyenkor eltekinteni a fogyasztásától), hiszen lassítja a reakcióidőt, és természetesen a biztosítók sem értékelik: egy fillért sem fizetnek, ha egy baleset alatt alkoholos befolyásoltság alatt álltunk. Csökkenthetjük még a kockázatot, ha fizikailag is felkészülünk a síelésre! Mire gondolunk? Már edzetten, jó formában megyünk ki, és minden reggel bemelegítünk csúszás előtt, utána pedig rendesen lenyújtjuk az izmokat. Apróságnak tűnik, de sok kellemetlenségtől megóvhat.

 

Ugye mindenki felkészülten vág neki a síszezonnak? 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. / A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Kapcsolódó cikkek:

TOP úti célok a téli sportok szerelmeseinek
Utasbiztosítás: az EU-n belül és kívül
Utasbiztosítási csomagok – Okos tippek a választáshoz!