Provident
blog

Túlfogyasztás: ne csak gondolkodj, cselekedj is zölden!

A környezettudatosság egyre jobban beépül mindennapjainkba. Lekapcsoljuk a lámpát, elzárjuk a csapot. Ennyivel tényleg hátradőlhetünk?

 

A túlfogyasztás napja

A bolygónk véges erőforrásokkal rendelkezik. A víz pedig az élet szinte minden területéhez szükséges. A népesség robbanásszerű növekedése olyan mértékű termelésbe hajszolja földünket, ami egyes előrejelzések szerint 2030-ra 60%-kal növeli az élelmiszer, takarmány és rostanyag szükségletet. Ezt a tempót a Föld képtelen tartani.

Ezért minden évben bejelentik országonként a túlfogyasztás napját. Ez az a dátum, amikor az adott terület elérte a rá kiszabott éves optimális mennyiséget, amit még a bolygó képes reprodukálni. Ami ezután következik, az a pazarló túlfogyasztás.
2021-ben ezt a mennyiséget június 8-án léptük át.

Túlfogyasztás - védjük a Földet!

 

Mit tehetünk ellene?

Csökkentjük a közvetlen és közvetett fogyasztásainkat. Az már nem is kérdés, hogy elzárjuk a csapot, hisz ezzel spórolunk a vízzel. De azt tudtátok, hogy a húsfogyasztással is rengeteg vizet takarítunk meg? Az állattenyésztés számottevő hányadát használja el vízkészleteinknek.

Egy egészségesebb étrenddel, ahol kevesebb húst, több zöldséget-gyümölcsöt fogyasztunk, nem csak a szervezetünket óvjuk, hanem bolygónkat is.

Az ünnepek közeledtével ezekről képesek vagyunk megfeledkezni. A tökéletes menüsorra törekszünk, a nagy választékra.

 

Ünnepelj tudatosan!

A túlfogyasztást nem nélkülözéssel kell megelőzni, hanem tervezéssel. Nem kell lemondani a karácsonyi fogásokról, a nagyi kedvenc bejglijéről, csak mértékkel kell fogyasztanunk. A gyomrunk az ünnepek alatt se képes több finomságot befogadni, így az ételek nagy része könnyedén a kukába kerül.

Tippünk az ünnepi menühöz, hogy az ételeket bontsátok két csoportra: fagyasztható és fagyasztásra nem ajánlott.
A fagyasztásra nem ajánlott élelemből csak annyit vegyetek, amennyit garantáltan el is fogyasztotok. Ide tartozik a tojás, tejszín, saláták, főtt tészta.
A levesek, húsok, nem habos sütemények jól bírják a hideget. Ezeket nyugodtan elrakhatjátok későbbi fogyasztásra.

Túlfogyasztásunknak nem csak az ökológiai lábnyoma nagy, de pénztárcánk is megérzi. Egy átlagos magyar háztartásban éves szinten fejenként 68 kg élelmiszer végzi szemétben. Ez olyan, mintha 18 000 Ft-ot minden évben kidobnánk a semmire.

Provident tipp: Válaszd a Provident heti kölcsönét, vagy akár a havi kölcsönét és valósítsd meg az elképzeléseidet!

Túlfogyasztás Karácsonykor? Így kerülheted el!

 

Újévi fogadalmak: legyen rövidebb jövőre a listád!

Érdemes összekapcsolni a kellemest a hasznossal. Sokunk újévi vállalásai között szerepel a többet sportolok, egészségesebben étkezem és leadok néhány kilót.

Szerencsére a túlfogyasztás visszaszorítása pozitív hatást gyakorolhat életünkre. Közlekedjünk többet biciklivel, sétáljunk sokat. Csökkentsük a húsfogyasztást, és növeljük a zöldség-gyümölcs bevitelt. Ha ezekre ügyelünk, nem csak az egészségünk, de a bolygónk is hálás lesz érte.

Te mit teszel a túlfogyasztás ellen?